Vette huid – hoe zorg je voor een niet-glimmende huid?

Wat is een vette huid?

Een vette huid is een huidtype dat wordt gekenmerkt door een overproductie van talg. Deze afscheiding van talg vindt plaats in de gebieden waar de talgklieren zich bevinden, voornamelijk het gezicht, maar ook het voorste oppervlak van de thorax en het centrale deel van de rug.

Een toename van de talgproductie vindt plaats met een toename van de productie van androgeen (mannelijke hormonen), beginnend in de tienerjaren. Het kan ook voor het eerst voorkomen bij vrouwen in de menopauze. Testosteron wordt uitgescheiden in het lichaam en komt in de talgklieren. Het enzym 5a-reductase zet testosteron om in dihydrotestosteron, wat de talgproductie stimuleert. In sommige gevallen is de talgproductie in evenwicht, omdat de huid olie nodig heeft om een goede barrièrefunctie te garanderen en soepel en buigzaam te blijven. Het is de overproductie van talg die ervoor zorgt dat de huid overmatig vet wordt.

Wat is een goede huidverzorgings-
routine voor een vette huid?

Bij een vette huid moeten we oppassen dat we de huid niet van olie "strippen", omdat de huid hierdoor alleen maar meer talg gaat produceren om zichzelf weer in evenwicht te brengen. Vermijd alcohol die de huid uitdroogt en de barrièrefunctie verstoort.

Een reinigingsgel, in tegenstelling tot een reinigingsmelk, heeft vaak de voorkeur voor vettere huidtypes. Het is noodzakelijk om de huid 's morgens en 's avonds te reinigen.

Afschilfering is eveneens belangrijk, omdat overtollige olie werkt als een "lijm" die dode cellen op het huidoppervlak vasthoudt. Dit belemmert de penetratie van actieve ingrediënten in de huid en verstikt de huid, omdat deze niet in staat is om de benodigde zuurstof op te nemen. Vaak ziet een vette huid er dof uit met een grijsachtige ondertoon als gevolg van een gestoorde ademhaling die wordt veroorzaakt door deze opeenhoping van dode cellen.

Crèmes en concentraten, met actieve ingrediënten die helpen bij het balanceren van de talgafscheiding, die bacteriën verminderen en die een matte finish achterlaten, moeten 's ochtends en 's avonds worden gebruikt. De meeste producten voor de vette huid zijn op waterbasis, maar ze kunnen een aantal specifieke oliën bevatten die niet-comedogeen zijn om de huidafscheiding in evenwicht te houden.

Naar welke ingrediënten moet je zoeken?

  • Oleanolic Acid + NDGA – regulerend, vermindert talgproductie en ontstekingen
  • Salicylzuur – reguleert, controleert bacteriën
  • Zinkaminozuren – versterken bindweefsel, stimuleren celvernieuwing
  • Kaolien - helpt bij het zuiveren, absorbeert talg en ontgift de huid om het een helder en verfrist uiterlijk te geven
  • Niacinamide - verbetert het uiterlijk van de poriën en zorgt voor een egalere huidteint